niedziela, 14 kwietnia 2013

Tortilla z grilowanym kurczakiem

Zdrowa wersja tortilli, z grillowanym kurczakiem i cukinią, przygotowanej w elektrycznym grillu. Tortille można podawać z różnymi dodatkami, w zależności od upodobań. Smakuje bardziej niż z przydrożnego bistro, dlatego że jest domowa i ze zdrowych składników.

Składniki ( 2 porcje)
  •  1 pierś z kurczaka
  • 2 placki tortilli
  • 2 papryki 
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie roszpunki
  • 1/2 szklanki oleju rydzowego ( np. SemCo)
  • zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz 
  • ser mozarella
  • sos meksykański ( przepis znajdziecie TUTAJ)
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka czyścimy i przyprawiamy, cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Grillujemy w  elektrycznym grillu ( u mnie ok 13 minut przy najwyższej temperaturze )
2. Roszpunkę myjemy, dodajemy pokrojoną paprykę, grillowaną cukinię. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, czosnkiem i pieprzem. Dodajemy olej rydzowy i wszystko mieszamy.
3. Ser, roszpunkę z warzywami i kurczaka zawijamy w placki tortilli i grillujemy. Gdy już są gotowe polewamy sosem meksykańskim.



1 komentarz: