sobota, 5 stycznia 2013

Sos meksykański

Idealny dodatek do nachos'ów, chipsów, pizzy, zapiekanek i wielu innych dań.. Bardzo prosty w przygotowaniu, a można go wykorzystać na różne sposoby.

Składniki:
  • 2 świeże papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki wody
  • pieprz, sól
  1. Papryke umyć, pokroić na małe kwadraciki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dodać przyprawy i gotować ok 10 minut.
  2. Następnie zdjąć z ognia, odstawić na chwilę i zblendować. Gdy masa będzie zblendowana ( nie musi być dokładnie) wstawić na ognień, dodać przecier pomidorowy i ketchup i zagotować. Odstawić do ostygnięcia i przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz