niedziela, 3 lutego 2013

Ciasto : Knoppers

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
 Masa mleczna:
  •  150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 cukru
Masa czekoladowa:
  •  80 g miękkiego masła
  • 300 g Nutelli (średni słoiczek)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo : orzechy laskowe

Przygotowanie :
1.  Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.
2.  Mleko zagotować z cukrem, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie masło utrzeć na białą masę i dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem.Na sam koniec dodać mleko w proszku, miskować aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
3.  Masło utrzeć na gładką masę, dodać nutellę i kakao, miksować do momentu, aż masa będzie jednolita.




6 komentarzy:

  1. Pomyślałam sobie dziś: zjadłabym jakieś ciasto z Knoppersem, a tu proszę Knoppers jako ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto wygląda cudownie :) ja dziś cały dzień na słodko, zrobiłam sobie wcześniej tłusty czwartek hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie, chcę ugryźć monitor

    OdpowiedzUsuń