Do świąt zostało mało czasu, niektóre przepisy na pierniczki są czasochłonne, a same pierniczki muszą poleżeć kilka dni/tygodni by były miękkie, ale nie te. Przepis jest bardzo szybki, a pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu
Składniki na ok 140 pierniczków :
Składniki na ok 140 pierniczków :
- 550g mąki pszennej
- 300g miodu
- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Rozpuszczamy
miód i masło. Mieszamy wszystkie składniki i
wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy. Podsypujemy stolnicę mąką i
rozwałkowujemy ciasto do grubości ok 2-3mm. Wykrawamy pierniczki
dowolnymi foremkami. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni
C.
By upiec pierniczki które można zawiesić na kubku należy wykroić pierniczek, a następnie za pomocą noża wyciąć w pierniczku prostokąt w miarę szeroki, ponieważ ciasto dosyć urośnie.
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Białko ubić trzepaczką i dodać stopniowo cukier puder, wymieszać.
śliczne pierniczki! fajnie, że są od razu miękkie, bo ja zawsze mam taki problem, że muszę następnego dnia je komuś podarować, a one są twarde jak kamień ;)
OdpowiedzUsuńa kubeczek też jest przesłodki! widziałam podobną albo nawet taką samą miseczkę i się na nią czaję :D
Jak ja chciałam ten kubek, a nie zdażyłam kupić!;<
OdpowiedzUsuńMi się udało kupić tydzień temu i nawet z przeceny ;) Musisz poszukać, może jeszcze Ci się uda ;)
UsuńU mnie ubieranie choinki dopiero za tydzień, ale przystrajanie pierników już dziś. :) Piękne te Twoje!
OdpowiedzUsuńSkad kubeczek? ;)
OdpowiedzUsuńHOME&you ;)
Usuń