czwartek, 20 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i grzybami

Idealne pierogi na wigilijny stół. Bardzo łatwo się przygotowuje i są pyszne. Ciasto jest elastyczne, można cienko rozwałkować, nie rozdziera się.

Składniki:
 Ciasto na ok 30 pierogów:
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
Farsz:
  •   80 dag kapusty kiszonej
  • 60 g suszonych grzybów
  • kilka liści laurowych
  • pieprz, sól
  • woda    
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobiać ( jeśli jest gorące to chwilę poczekać), aż ciało będzie gładkie i dobrze połączone. Przygotowujemy stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na idealną dla nas grubość. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki.
2.  FARSZ: Grzyby należy namoczyć ( we wrzątku) ok 2h przed rozpoczęciem przygotowywania pierogów.  Do garnka wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną i pokrojone grzyby, liście laurowe, pieprz,sól i ok 2 szklanki wody w której moczyły się grzyby. WSzystko mieszamy razem i gotujem ok 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Farsz nakładamy na środek kółeczek z ciasta. Składamy na pół i zduszamy boki ciasta, dokładnie i mocno by farsz nie wypłynął podczas gotowania. 
3. Gotowe pierogi gotujemy ok 3 minuty w osolonej wodzie. Pierogi można zamrozić po ugotowaniu lub surowe. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz