Idealne pierogi na wigilijny stół. Bardzo łatwo się przygotowuje i są pyszne. Ciasto jest elastyczne, można cienko rozwałkować, nie rozdziera się.
Składniki:
Ciasto na ok 30 pierogów:
Składniki:
Ciasto na ok 30 pierogów:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 80 dag kapusty kiszonej
- 60 g suszonych grzybów
- kilka liści laurowych
- pieprz, sól
- woda
Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobiać ( jeśli
jest gorące to chwilę poczekać), aż ciało będzie gładkie i dobrze
połączone. Przygotowujemy stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto
na idealną dla nas grubość. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki.
2. FARSZ: Grzyby należy namoczyć ( we wrzątku) ok 2h przed rozpoczęciem przygotowywania pierogów. Do garnka wkładamy pokrojoną kapustę kiszoną i pokrojone grzyby, liście laurowe, pieprz,sól i ok 2 szklanki wody w której moczyły się grzyby. WSzystko mieszamy razem i gotujem ok 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Farsz nakładamy na środek kółeczek z ciasta. Składamy na pół i zduszamy boki ciasta, dokładnie i mocno by farsz nie wypłynął podczas gotowania.
3. Gotowe pierogi gotujemy ok 3 minuty w osolonej wodzie. Pierogi można zamrozić po ugotowaniu lub surowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz