niedziela, 16 grudnia 2012

Pierniczki

Do świąt zostało mało czasu, niektóre przepisy na pierniczki są czasochłonne, a same pierniczki muszą poleżeć kilka dni/tygodni by były miękkie, ale nie te. Przepis jest bardzo szybki, a pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu

Składniki na ok 140 pierniczków :
  • 550g mąki pszennej
  • 300g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
Rozpuszczamy miód i masło. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy. Podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto do grubości ok 2-3mm. Wykrawamy pierniczki dowolnymi foremkami. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C.
By upiec pierniczki które można zawiesić na kubku należy wykroić pierniczek, a następnie za pomocą noża wyciąć w pierniczku prostokąt w miarę szeroki, ponieważ ciasto dosyć urośnie. 

Lukier: 
1 białko
1 szklanka cukru pudru

Białko ubić trzepaczką i dodać stopniowo cukier puder, wymieszać. 





6 komentarzy:

  1. śliczne pierniczki! fajnie, że są od razu miękkie, bo ja zawsze mam taki problem, że muszę następnego dnia je komuś podarować, a one są twarde jak kamień ;)
    a kubeczek też jest przesłodki! widziałam podobną albo nawet taką samą miseczkę i się na nią czaję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja chciałam ten kubek, a nie zdażyłam kupić!;<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się udało kupić tydzień temu i nawet z przeceny ;) Musisz poszukać, może jeszcze Ci się uda ;)

      Usuń
  3. U mnie ubieranie choinki dopiero za tydzień, ale przystrajanie pierników już dziś. :) Piękne te Twoje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Skad kubeczek? ;)

    OdpowiedzUsuń