Jak odprężyć się przed jutrzejszą maturą ? Przygotować pyszny i pożywny obiad, dzięki któremu będziemy mieć dużo energii. Pierwszy raz zaryzykowałam połączenia mascarpone i szpinaku. Wcześniej serek mascarpone używałam tylko do deserów. Od dziś będę coraz częściej wykorzystywać mascarpone w połączeniu z makaronem, najlepiej pełnoziarnistym.
Składniki:
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
2. Olej rozgrzać na patelni i dodać szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi przyprawić i dodać serek mascarpone, podgrzać ok 5 minut.
3. Makaron przełożyć na talerz i polać sosem.
Składniki:
- makaron penne "Pełne ziarno"
- 250g serka Mascarpone
- mrożony szpinak ( liście )
- czosnek granulowany ( np. Royal brands )
- pieprz, sól
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego ( np. SemCo)
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
2. Olej rozgrzać na patelni i dodać szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi przyprawić i dodać serek mascarpone, podgrzać ok 5 minut.
3. Makaron przełożyć na talerz i polać sosem.
Makaron, szpinak i mascarpone - jestem na tak! Uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ostatnio "serkowe" dania, ale używam tego najzwyklejszego do kanapek :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńja tak samo ;) wersja z mascarpone jest również świetna ;)
Usuń