poniedziałek, 6 maja 2013

Penne z kremowym sosem ze szpinakiem.

Jak odprężyć się przed jutrzejszą maturą ? Przygotować pyszny i pożywny obiad, dzięki któremu będziemy mieć dużo energii. Pierwszy raz zaryzykowałam połączenia mascarpone i szpinaku. Wcześniej serek mascarpone używałam tylko do deserów. Od dziś będę coraz częściej wykorzystywać mascarpone w połączeniu z makaronem, najlepiej pełnoziarnistym.

Składniki:
  • makaron penne "Pełne ziarno"
  • 250g serka Mascarpone
  • mrożony szpinak ( liście ) 
  • czosnek granulowany ( np. Royal brands ) 
  • pieprz, sól
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego ( np. SemCo)
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu
2. Olej rozgrzać na patelni i dodać szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi przyprawić i dodać serek mascarpone, podgrzać ok 5 minut. 
3. Makaron przełożyć na talerz i polać sosem.



3 komentarze:

  1. Makaron, szpinak i mascarpone - jestem na tak! Uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ostatnio "serkowe" dania, ale używam tego najzwyklejszego do kanapek :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo ;) wersja z mascarpone jest również świetna ;)

      Usuń