Składniki : Biszkopt:
1. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C .
2. Masa : 4 szklanki mleka zagotować. W 1 szklance zimnego mleka rozprowadzić 2 budynie, wlać do gotującego się mleka, mieszać i poczekać aż zacznie gęstnieć. Dodać wiórki kokosowe i rozpuszczoną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Poczekać do ostygnięcia i zmiksować z masłem.
3. Polewa : Zagotować mleko, dodać czekoladę i kakao, wszystko wymieszać.
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 budynie śmietankowe
- 5 szklanek mleka
- 1 biała czekolada
- 1/2 kostki masła
- 2 tabliczki czekolady ( gorzka i mleczna )
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki gorzkiego kakao
1. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C .
2. Masa : 4 szklanki mleka zagotować. W 1 szklance zimnego mleka rozprowadzić 2 budynie, wlać do gotującego się mleka, mieszać i poczekać aż zacznie gęstnieć. Dodać wiórki kokosowe i rozpuszczoną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Poczekać do ostygnięcia i zmiksować z masłem.
3. Polewa : Zagotować mleko, dodać czekoladę i kakao, wszystko wymieszać.
mniam mniam , czekoladowa pychotka :)
OdpowiedzUsuńaż się uśmiecham do tych pyszności!
OdpowiedzUsuńCiekawa masa kokosowa, spodziewałam się dodatku mleka w proszku a tu jest masa budyniowa. :) Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Cie ,w jakiś sposób, zaskoczyłam ;)
Usuńmusi być przesmaczne :D
OdpowiedzUsuń