sobota, 16 marca 2013

Ciasto : Bounty

Składniki :     Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
   Masa kokosowa: 
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 szklanek mleka
  • 1 biała czekolada
  • 1/2 kostki masła
   Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady ( gorzka i mleczna ) 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
 Przygotowanie :
1.  Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C .
2. Masa :  4 szklanki mleka zagotować. W 1 szklance zimnego mleka rozprowadzić 2 budynie, wlać do gotującego się mleka, mieszać i poczekać aż zacznie gęstnieć. Dodać wiórki kokosowe i rozpuszczoną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Poczekać do ostygnięcia i zmiksować z masłem.
3. Polewa : Zagotować mleko, dodać czekoladę i kakao, wszystko wymieszać.


5 komentarzy:

  1. mniam mniam , czekoladowa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się uśmiecham do tych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa masa kokosowa, spodziewałam się dodatku mleka w proszku a tu jest masa budyniowa. :) Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że Cie ,w jakiś sposób, zaskoczyłam ;)

      Usuń