Raczej staram się stronić od zup. Wolę konkretne obiady. Lecz od dziś częściej będę je robić. Uwielbiam ser i pieczarki, a więc zupa jest połączeniem tego co lubię najbardziej. Ciągnący się delikatny ser jest przepyszny. Zupa w połączeniu z chrupiącymi tostami tworzy idealny zestaw obiadowy.
Składniki :
1. Wodę zagotować z kostką rosołową. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do wrzącego bulionu, przyprawić. Gotować ok 20 minut ( aż warzywa zmiękną ), na sam koniec dodać ser topiony i gotować do czasu rozpuszczenia się sera.
2. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszać, uformować małe kulki i usmażyć na oleju.
3. Kromki chleba opiec w tosterze.
4. Zupę przelać do miseczki, ułożyć mielone pulpeciki i posypać serem.
Składniki :
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 litr wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 serek topiony śmietankowy
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka
- 2 kromki chleba tostowego
- ser mozarella
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- olej
1. Wodę zagotować z kostką rosołową. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do wrzącego bulionu, przyprawić. Gotować ok 20 minut ( aż warzywa zmiękną ), na sam koniec dodać ser topiony i gotować do czasu rozpuszczenia się sera.
2. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszać, uformować małe kulki i usmażyć na oleju.
3. Kromki chleba opiec w tosterze.
4. Zupę przelać do miseczki, ułożyć mielone pulpeciki i posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz