środa, 13 marca 2013

Zupa serowo-warzywna, z pieczarkami i mięsnymi pulpetami

Raczej staram się stronić od zup. Wolę konkretne obiady. Lecz od dziś częściej będę je robić. Uwielbiam ser i pieczarki, a więc zupa jest połączeniem tego co lubię najbardziej. Ciągnący się delikatny ser jest przepyszny. Zupa w połączeniu z chrupiącymi tostami tworzy idealny zestaw obiadowy.

Składniki :
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • ser mozarella
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej
Przygotowanie:
 1. Wodę zagotować z kostką rosołową. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do wrzącego bulionu, przyprawić. Gotować ok 20 minut ( aż warzywa zmiękną ), na sam koniec dodać ser topiony i gotować do czasu rozpuszczenia się sera.
2. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszać, uformować małe kulki i usmażyć na oleju.
3. Kromki chleba opiec w tosterze.
4. Zupę przelać do miseczki, ułożyć mielone pulpeciki i posypać serem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz