Tort Dacquoise z cukierni "Sowa". Wydaje mi się, że jest bardzo mało osób, które nie miały okazji go skosztować. Każdy kto jeszcze go nie jadł musi to nadrobić.
W wersji oryginalnej jest bardzo słodki. Ja postanowiłam zrobić go trochę inaczej. Zastosowałam jedną warstwę bezy, dzięki czemu tort jest tak samo pyszny, lecz troszkę mniej słodki ;)
Beza* :
* można również użyć bezy z paczki ( Delecta " Wielka beza")
Krem:
Dekoracja :
Przyrządzenie :
1) Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Daktyle pokroić, (lecz wpierw usunąć pestki ze środka!) dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Bezę mozna wiec w tortownicy lub na blasze ( na blachę położyć papier do pieczenia, narysować okrąg o średnicy ok 25 cm i wylać masę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na czas ok 60 min. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć bezę przy zamkniętych drzwiczkach ok 30 min.
2) Do miski dodać kremówkę, kajmak i serek mascarpone. Wszystko dokładnie ubić. Dodać orzechy i pokrojone daktyle ( bez pestek!).
3) Gdy beza będzie już zimna należy nałożyć na nią krem i ozdobić całość daktylami i orzechami.
W wersji oryginalnej jest bardzo słodki. Ja postanowiłam zrobić go trochę inaczej. Zastosowałam jedną warstwę bezy, dzięki czemu tort jest tak samo pyszny, lecz troszkę mniej słodki ;)
Beza* :
- 5 białek
- 25 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 sztuk suszonych daktyli
* można również użyć bezy z paczki ( Delecta " Wielka beza")
Krem:
- 10 sztuk suszonych daktyli
- 15 dag orzechów włoskich
- 100 g kajmaku
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki ( 30-36 %)
Dekoracja :
- daktyle i orzechy włoskie
Przyrządzenie :
1) Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Daktyle pokroić, (lecz wpierw usunąć pestki ze środka!) dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Bezę mozna wiec w tortownicy lub na blasze ( na blachę położyć papier do pieczenia, narysować okrąg o średnicy ok 25 cm i wylać masę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na czas ok 60 min. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć bezę przy zamkniętych drzwiczkach ok 30 min.
2) Do miski dodać kremówkę, kajmak i serek mascarpone. Wszystko dokładnie ubić. Dodać orzechy i pokrojone daktyle ( bez pestek!).
3) Gdy beza będzie już zimna należy nałożyć na nią krem i ozdobić całość daktylami i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz