czwartek, 18 października 2012

Makaron z "zielonym" sosem.

Składniki :
  • 400 g makaronu
  • 200 g szpinaku ( mrożony)
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożona)
  • 6 kwiatów brokuł (mrożone)
  • 1 serek topiony ( np . Hochland śmietankowy)
  • 5 plasterków żółtego sera ( np. Gouda)
  • sól, pieprz, czosnek ( świeży lub granulowany)
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki (12-18%)

Rozmrozić brokuły i fasolke szparagowa, można w mikrofali.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać masło. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na maśle i dodać zamrożony szpinak, podsmażyć na małym ogniu. Dodać sól, pieprz, czosnek i śmietanke. Cały czas trzymać na średnim ogniu. Dodać ser i poczekać aż sie rozpuści. Po rozpuszczeniu dodać brokuły ( podzielone na małe kwiatki) i fasolke szparagowa. Poczekać jeszcze od 8 min i odstawić z ognia.
Można podawać ze startym parmezanem lub innym serem.
                                                                                          Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz