Ciasto:
1 kostka margaryny ( np Kasia)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 proszek do pieczenia ( mały)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka.
Masa:
- 20 sztuk jabłek ( ok 2 kg )
- 3 łyżeczki cynamonu
Lukier :
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 białko
Wszystkie składniki do ciasta należy przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę( oprócz mleka).
Jabłka należy oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na dużych oczkach. Następnie należy odsączyć sok i do jabłek dodać cynamon. ( Sok można przelać do dzbanka i wypić ;) )
Większą połowe ciasta włożyć na blachę i rozprowadzić, następnie jabłka z cynamonem. Do miski w której znajduje się mniejsza część ciasta dolać mleko i miksować do połączenia się ciasta z mlekiem. Następnie ciasto przelać na blachę, jabłka i rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić do piekarnika i piec ok 55 min w temperaturze 180 st C .
Smacznego !
lubię jesień czasami...wtedy kiedy można zjeść pyszny jabłecznik.
OdpowiedzUsuńJabłecznik uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń