niedziela, 7 października 2012

Jabłecznik


Ciasto:
1 kostka margaryny ( np Kasia)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia ( mały)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka.

Masa:
  • 20 sztuk jabłek ( ok 2 kg )
  • 3 łyżeczki cynamonu

Lukier :
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 białko

Wszystkie składniki do ciasta należy przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę( oprócz mleka).
Jabłka należy oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na dużych oczkach. Następnie należy odsączyć sok i do jabłek dodać cynamon. ( Sok można przelać do dzbanka i wypić ;) )

Większą połowe ciasta włożyć na blachę i rozprowadzić, następnie jabłka z cynamonem. Do miski w której znajduje się mniejsza część ciasta dolać mleko i miksować do połączenia się ciasta z mlekiem. Następnie ciasto przelać na blachę, jabłka i rozprowadzić po całej powierzchni. Wstawić  do piekarnika i piec ok 55 min w temperaturze 180 st C .

                                                                                         Smacznego !

2 komentarze:

  1. lubię jesień czasami...wtedy kiedy można zjeść pyszny jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń