sobota, 20 października 2012

3 bit

Składniki :
  • herbatniki ( około 20 sztuk na jedną warstwę)
  • 2 puszki mleka słodzonego (ugotować) / gotowa masa krówkowa
  •  2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 l. śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanki Śnieżki
  • czekolada 

Przygotowanie : 
MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować z mlekiem i przestudzić. Natępnie utrzeć z masłem.
KREM : Śmietnę ubić z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować (gotwać 3 godziny w wodzie która przykryje całą puszkę). Wygodniejsze jest użycie gotowej masy krówkowej.


Polecam zastosować 2 rodzaje herbatników, jedne kakaowe a drugie zwykłe ( np. maślane bądź zwykłe pepitki lecz te większe).

Należy układać poszczególne warstwy ciasta na blaszce. Najpierw herbatniki ( ja zrobiłam warstwa kakaowa-zwykła- kakaowa) , kolejno mleko z puszki (jeszcze ciepłe będzie łatwiej się rozsmarowywało) lub kajmak/ masa krówkowa ( zamoczyć puszkę w garnku z wrzącą wodą i pozostawić na ok 20-20 min) , następnie znów herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana. Wierzch posypać startą czekoladą. 
                                                        Smacznego



2 komentarze:

  1. pyszne, tylko ja na 2 i 3 warstwe daje krakersy zamiast herbatników :D

    OdpowiedzUsuń