Składniki :
- herbatniki ( około 20 sztuk na jedną warstwę)
- 2 puszki mleka słodzonego (ugotować) / gotowa masa krówkowa
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 kostki masła
- 0,5 l. śmietany kremówki 30%
- 2 śmietanki Śnieżki
- czekolada
MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować z mlekiem i przestudzić. Natępnie utrzeć z masłem.
KREM : Śmietnę ubić z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować (gotwać 3 godziny w wodzie która przykryje całą puszkę). Wygodniejsze jest użycie gotowej masy krówkowej.
Polecam zastosować 2 rodzaje herbatników, jedne kakaowe a drugie zwykłe ( np. maślane bądź zwykłe pepitki lecz te większe).
Należy układać poszczególne warstwy ciasta na blaszce. Najpierw
herbatniki ( ja zrobiłam warstwa kakaowa-zwykła- kakaowa) , kolejno mleko z puszki (jeszcze ciepłe będzie łatwiej się
rozsmarowywało) lub kajmak/ masa krówkowa ( zamoczyć puszkę w garnku z wrzącą wodą i pozostawić na ok 20-20 min) , następnie znów herbatniki,
masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana. Wierzch posypać startą
czekoladą.
Smacznego
pyszne, tylko ja na 2 i 3 warstwe daje krakersy zamiast herbatników :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam 3bita :)
OdpowiedzUsuń