Składniki:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 opakowania drożdży ( 50g)
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki zimnego masła
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
1. Pół szklanki mleka podgrzać z łyżeczką cukru, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Rozpuścić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier , dodać rozpuszczone masło, mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrobić wszystko drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryć ręcznikiem.
3. Kruszonka: Do miski włożyć skłądniki na kruszonkę i połączyć je palcami.
4. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na wysmarowaną blachę. Posypać kruszonką i piec w temp. 200 st C przez ok 40 minut.
Moja babcia jest mistrzynią w robieniu placków drożdżowych;) nikt w rodzinie nie potrafi takiego zrobić jak ona, nie wiem jak ona to robi no:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka, wygląda pięknie - tak rustykalnie i domowo :)
OdpowiedzUsuń