sobota, 23 lutego 2013

Klasyczny placek drożdżowy z kruszanką.

 Specjalność moich dziadków. Zawsze na święta przygotowywali ciasto drożdżowe, uwielbiane przez wszystkich. Jednak robiony bez przepisu, wszystkie proporcje znali na pamięć. Jednak jako małej dziewczynce pozwalali mi popatrzeć, aż popatrzeć, jak robią ciasto. I całe szczęście, do dziś pamiętam jak go robili. Moje jest tak samo pyszne, jak to robione przez dziadków, jeszcze kilka lat temu.


Składniki:
Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania drożdży ( 50g)
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka cukru
Kruszonka:
  • 3 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
Przygotowanie :
1. Pół szklanki mleka podgrzać z łyżeczką cukru, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Rozpuścić masło. Do miski wsypać mąkę, cukier , dodać rozpuszczone masło, mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrobić wszystko drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryć ręcznikiem.
3. Kruszonka: Do miski włożyć skłądniki na kruszonkę i połączyć je palcami.
4. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na wysmarowaną blachę. Posypać kruszonką i piec w temp. 200 st C przez ok 40 minut.




2 komentarze:

  1. Moja babcia jest mistrzynią w robieniu placków drożdżowych;) nikt w rodzinie nie potrafi takiego zrobić jak ona, nie wiem jak ona to robi no:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, wygląda pięknie - tak rustykalnie i domowo :)

    OdpowiedzUsuń