Biszkopt:
Przygotowanie :
1. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.
2. Mleko zagotować z cukrem, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie masło utrzeć na białą masę i dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem.Na sam koniec dodać mleko w proszku, miskować aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
3. Masło utrzeć na gładką masę, dodać nutellę i kakao, miksować do momentu, aż masa będzie jednolita.
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g miękkiego masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 cukru
- 80 g miękkiego masła
- 300 g Nutelli (średni słoiczek)
- 2 łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie :
1. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.
2. Mleko zagotować z cukrem, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie masło utrzeć na białą masę i dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem.Na sam koniec dodać mleko w proszku, miskować aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
3. Masło utrzeć na gładką masę, dodać nutellę i kakao, miksować do momentu, aż masa będzie jednolita.
uwielbiam knoppersa!:)
OdpowiedzUsuńKnoppers jest pyszny!! :)
OdpowiedzUsuńPomyślałam sobie dziś: zjadłabym jakieś ciasto z Knoppersem, a tu proszę Knoppers jako ciasto! :)
OdpowiedzUsuńto ciasto wygląda cudownie :) ja dziś cały dzień na słodko, zrobiłam sobie wcześniej tłusty czwartek hehe
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, chcę ugryźć monitor
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać, aż je zrobię.
OdpowiedzUsuń