sobota, 5 stycznia 2013

Żytnie bułeczki z meksykańskim farszem.

Małe, puszyste i smaczne. Idealne na kolację, przystawkę lub jakąś uroczystość. Szybko się je przygotowuje, można podawać na ciepło i zimno z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam zrobić je z farszem pikantnym i sosem meksykańskim.

Ciasto (ok 14 bułeczek):
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 łyżeczka soli

Farsz:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka fasoli czerwonej 
  • bazylia, papryka ostra, czosnek, sól
  • ser mozarella


  1. Masło roztopić. Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.Wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze zlepione.Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Farsz: Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Obtoczyć we wszystkich przyprawach. Na patelnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć, aż będzie miękki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  3. Ciasto rozwałkować, podzielić na równe części. Na każdą część położyć farsz, posypać serem i uformować bułeczki ( dokładnie, by podczas pieczenia ser nie wydostał się na zewnątrz). Wierzch można posypać oregano. 
  4. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.









1 komentarz: