Małe, puszyste i smaczne. Idealne na kolację, przystawkę lub jakąś uroczystość. Szybko się je przygotowuje, można podawać na ciepło i zimno z różnymi dodatkami. Ja postanowiłam zrobić je z farszem pikantnym i sosem meksykańskim.
Ciasto (ok 14 bułeczek):
Farsz:
Ciasto (ok 14 bułeczek):
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 3/4 kostki masła
- 1/4 łyżeczka soli
Farsz:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka fasoli czerwonej
- bazylia, papryka ostra, czosnek, sól
- ser mozarella
- Masło roztopić. Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.Wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze zlepione.Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Farsz: Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki. Obtoczyć we wszystkich przyprawach. Na patelnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i smażyć, aż będzie miękki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Ciasto rozwałkować, podzielić na równe części. Na każdą część położyć farsz, posypać serem i uformować bułeczki ( dokładnie, by podczas pieczenia ser nie wydostał się na zewnątrz). Wierzch można posypać oregano.
- Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuń