piątek, 18 stycznia 2013

Placek czekoladowy z musem truskawkowym i wiórkami kokosowymi

Druga odsłona mojego przepisu na placek z musem owocowym. Tym razem kakaowy biszkopt, mus truskawkowy i polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Lekki i pyszny placek, idealny pasuje do kubka gorącej czekolady.


Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
Mus:
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru 
Dodatkowo:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • wiórki kokosowe
1. Biszkopt: Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.Jeśli boisz się, że Ci nie wyjdzie polecam piec biszkopt na 2 blachach. Na jedną blaszkę położyć papier do pieczenia by później łatwo się wyciągało.
2. Mus owocowy: 1,5 szklanki wody zagotować w garnku. Dodawać stopniowo truskawki Dodać cukier i poczekać aż wszystkie truskawki będą miękkie. Truskawki zblendować na gładką masę. Do garnka dodać galaretki i dokładnie wymieszać.W szklance rozmieszać kisiel z małą ilością wody ( niecałe pół szklanki) i dodać do musi dokładnie mieszając. Zagotować przez ok 4 minuty. Poczekać aż ostygnie. Wylać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem.
3. Polewa: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, kakao i wymieszać. Polać placek i posypać wiórkami kokosowymi.




1 komentarz:

  1. Jeny, te truskawki to już czerwcem pachną... Choć mrożone ;)

    OdpowiedzUsuń