Druga odsłona mojego przepisu na placek z musem owocowym. Tym razem kakaowy biszkopt, mus truskawkowy i polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Lekki i pyszny placek, idealny pasuje do kubka gorącej czekolady.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Mus:
- 450 g mrożonych truskawek
- 1 kisiel truskawkowy
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- wiórki kokosowe
2. Mus owocowy: 1,5 szklanki wody zagotować w garnku. Dodawać stopniowo truskawki Dodać cukier i poczekać aż wszystkie truskawki będą miękkie. Truskawki zblendować na gładką masę. Do garnka dodać galaretki i dokładnie wymieszać.W szklance rozmieszać kisiel z małą ilością wody ( niecałe pół szklanki) i dodać do musi dokładnie mieszając. Zagotować przez ok 4 minuty. Poczekać aż ostygnie. Wylać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem.
3. Polewa: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę, kakao i wymieszać. Polać placek i posypać wiórkami kokosowymi.

Jeny, te truskawki to już czerwcem pachną... Choć mrożone ;)
OdpowiedzUsuń