poniedziałek, 7 stycznia 2013

Makaron z sosem serowym i warzywami na parze.

Sposób na szybki, pyszny i zdrowy obiad. Warzywa na parze można zastąpić kurczakiem, łososiem, cukinią lub innymi dodatkami.

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego 
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 serek topiony Ementaler
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1/4 szklanki śmietanki 18%
  • mrożone warzywa ( marchew, kalafior, brokuł)

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  2. Warzywa gotować na parze przez ok 10 minut. 
  3. Śmietankę wlać do garnka i podgrzać. Gdy zacznie wrzeć dodać pokrojone serki topione i przyprawy. Poczekać aż serek się rozpuści, co jakiś czas mieszać. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję zdjąć garnek z palnika.


4 komentarze:

  1. Dawno nie działałam z sosem serowym :)
    Dzięki za inspirację :) pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie sosy serowe zaliczam do ulubionych ;) Pyszne połączenie z warzywami i makaronem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam dania makaronowe :) i z miłą chęcią wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ugotuję makaron rurki na parze? Nie możemy się dogadać.

    OdpowiedzUsuń