środa, 30 stycznia 2013

Kruche ciatka z karmelem i orzeszkami ziemnymi.

  Jedyną dobrą stroną choroby jest to, że kuchnie ma się całą dla siebie. Wszyscy są w pracy, a ja mogę piec ciasteczka, które kiedyś znalazłam na stronie "moje wypieki". Wreszcie nadszedł czas na zrobienie ich. Po małych zmianach w przepisie wyszły pyszne ciastka. Kruchy spód i twardy karmel, który rozpuszcza się w ustach. Są idealne !


Składniki na około 80 ciastek:
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)
Wszystkie składniki zagnieść, gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Ochłodzone, rozwałkować i wycinać z niego kółka o dowolnej wielkości. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec około 10 minut, w temperaturze 175ºC. Ostudzić.

Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru (zwykłego)
  • 25 - 30 dag orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki miodu
Cukier skarmelizować, cały czas mieszając. Dodać miód i orzeszki, wymieszać. Błyskawicznie nakładać po łyżeczce masy orzechowej na ciastka, odstawić do steżenia.




4 komentarze:

  1. uwielbiam to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzeszki ziemne w połączeniu z karmelem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko - taka mini wersja Snickersa ;)

    OdpowiedzUsuń