sobota, 12 stycznia 2013

Calzone. Żytnio-pikantna pizza.

Rozpoczynają się ferie i weekend, jest to idealny czas by  przygotować domową Calzone. Jest prosta w wykonaniu i pyszna, tak samo jak klasyczna pizza, lecz jest miłym zaskoczeniem w postaci farszu w środku. W postaci, jak by, niespodzianki. Farsz może być przeróżny od kurczaka, po brokuły, grzyby lub szpinak. W zależności od upodobań kucharza.

Ciasto ( ok 4 duże porcje):
  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 opakowania drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • bazylia, sól

Sos ( ok 500 ml) :
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz, bazylia, chilli cayenne, oregano, zioła prowansalskie

Dodatki według uznania i upodobań.
U mnie :
  • pieczarki
  • ser mozarella
  • papryka chilli
  • papryka zielona
  • oliwki nadziewane czosnkiem
  • oregano
Przygotowanie:
Sos
  1. Pomidory, przecier i przyprawy blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.
Ciasto
  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże wygarują, do miski dodajemy resztę składników i dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na ok 1 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części ( w zależności ile porcji chcemy uzyskać), wałkujemy na stolnicy tworząc koło.  Jedną część smarujemy sosem (omijając brzegi ciasta). Nakładamy farsz, ser i "zamykamy" drugą częścią ciasta. Należy dokładnie zlepić rogi by podczas pieczenia nic nie wypłynęło na zewnątrz. Piec w temperaturze 200st . C przez ok 30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz