Rozpoczynają się ferie i weekend, jest to idealny czas by przygotować domową Calzone. Jest prosta w wykonaniu i pyszna, tak samo jak klasyczna pizza, lecz jest miłym zaskoczeniem w postaci farszu w środku. W postaci, jak by, niespodzianki. Farsz może być przeróżny od kurczaka, po brokuły, grzyby lub szpinak. W zależności od upodobań kucharza.
Ciasto ( ok 4 duże porcje):
Sos ( ok 500 ml) :
Dodatki według uznania i upodobań.
U mnie :
Sos
Ciasto ( ok 4 duże porcje):
- 4 szklanki mąki żytniej
- 2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta cukru
- bazylia, sól
Sos ( ok 500 ml) :
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pieprz, bazylia, chilli cayenne, oregano, zioła prowansalskie
Dodatki według uznania i upodobań.
U mnie :
- pieczarki
- ser mozarella
- papryka chilli
- papryka zielona
- oliwki nadziewane czosnkiem
- oregano
Sos
- Pomidory, przecier i przyprawy blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże wygarują, do miski dodajemy resztę składników i dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na ok 1 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części ( w zależności ile porcji chcemy uzyskać), wałkujemy na stolnicy tworząc koło. Jedną część smarujemy sosem (omijając brzegi ciasta). Nakładamy farsz, ser i "zamykamy" drugą częścią ciasta. Należy dokładnie zlepić rogi by podczas pieczenia nic nie wypłynęło na zewnątrz. Piec w temperaturze 200st . C przez ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz