Czy pamiętacie jeszcze Snickers'a do chleba? Pewnie tak. Niestety nie można już ich kupić w naszych sklepach. Mój krem jest bardzo podobny, bardzo przypomina smak tego z przed lat.
Składniki ( 1 słoiczek) :
1 szklanka orzechów ( różne rodzaje)
1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego
1 czekolada mleczna ( u mnie mleczna z solonymi migdałami "alpen gold")
1 szklanka cukru
2 łyżki masła
sól
1. Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Następnie wsypać do malaksera ( jeśli orzechy nie są solone należy dodać ok 1 łyżeczkę soli) i zmielić. Zmielone orzechy przesypać do garnka, dodać masło, podgrzać i poczekać aż wszystko się połączy. Przełożyć do słoika.
2. Do garnka wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu gdy z cukru zrobi się karmel ( od czasu do czasu mieszać). Dodać 3/4 puszki mleka. Dobrze wymieszać, podgrzać. Przelać do słoika, na masę orzechową.
3. Do garnka włożyć pokruszoną czekoladę i dodać 1/4 puszki mleka. Podgrzać i poczekać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Przy rozpuszczaniu czekolady należy często mieszać, by się nie przypaliła. Przelać do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Składniki ( 1 słoiczek) :
1 szklanka orzechów ( różne rodzaje)
1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego
1 czekolada mleczna ( u mnie mleczna z solonymi migdałami "alpen gold")
1 szklanka cukru
2 łyżki masła
sól
1. Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Następnie wsypać do malaksera ( jeśli orzechy nie są solone należy dodać ok 1 łyżeczkę soli) i zmielić. Zmielone orzechy przesypać do garnka, dodać masło, podgrzać i poczekać aż wszystko się połączy. Przełożyć do słoika.
2. Do garnka wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu gdy z cukru zrobi się karmel ( od czasu do czasu mieszać). Dodać 3/4 puszki mleka. Dobrze wymieszać, podgrzać. Przelać do słoika, na masę orzechową.
3. Do garnka włożyć pokruszoną czekoladę i dodać 1/4 puszki mleka. Podgrzać i poczekać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Przy rozpuszczaniu czekolady należy często mieszać, by się nie przypaliła. Przelać do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce.
Musi być obłędne!<3
OdpowiedzUsuńPamiętam ten krem, był super. Fajnie, że podałaś przepis :)
OdpowiedzUsuńpamiętam go! sama od dawna planowałam wykombinowanie przepisu, może skorzystam z Twojego. :D
OdpowiedzUsuńTaki krem z chlebkiem musi smakować wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńcoś nowego niż nutella!
Rewelacja, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńten krem byl strasznie pyszny, jeśli Twój smakuje podobnie, to ja go chcę!:))
OdpowiedzUsuń