czwartek, 27 grudnia 2012

Snickers - krem do chleba.

Czy pamiętacie jeszcze Snickers'a do chleba? Pewnie tak. Niestety nie można już ich kupić w naszych sklepach. Mój krem jest bardzo podobny, bardzo przypomina smak tego z przed lat.


Składniki ( 1 słoiczek) :
1 szklanka orzechów ( różne rodzaje)
1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego
1 czekolada mleczna ( u mnie mleczna z solonymi migdałami "alpen gold")
1 szklanka cukru
2 łyżki masła
sól

1. Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Następnie  wsypać do malaksera ( jeśli orzechy nie są solone należy dodać ok 1 łyżeczkę soli) i zmielić. Zmielone orzechy przesypać do garnka, dodać masło, podgrzać i poczekać aż wszystko się połączy. Przełożyć do słoika.
2. Do garnka wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu gdy z cukru zrobi się karmel ( od czasu do czasu mieszać). Dodać 3/4 puszki mleka. Dobrze wymieszać, podgrzać. Przelać do słoika, na masę orzechową.
3. Do garnka włożyć pokruszoną czekoladę i dodać 1/4 puszki mleka. Podgrzać i poczekać aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem.  Przy rozpuszczaniu czekolady należy często mieszać, by się nie przypaliła. Przelać do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce.




8 komentarzy:

  1. Pamiętam ten krem, był super. Fajnie, że podałaś przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam go! sama od dawna planowałam wykombinowanie przepisu, może skorzystam z Twojego. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki krem z chlebkiem musi smakować wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten krem byl strasznie pyszny, jeśli Twój smakuje podobnie, to ja go chcę!:))

    OdpowiedzUsuń