Potrawa prosto z wigilijnego stołu. Od kilku lat pojawia się u mnie na wigilie, cały rok na to czekam. Słyszałam przesądy, że wychodzi tylko raz w roku. Jednak mi udało się zrobić już drugi raz w tym roku ;)
Kulebiak jest świetnym sposobem na wykorzystanie kiszonej kapustyz suszonymi grzybami, z wigilijnego stołu.
Składniki :
Ciasto :
2. Kapusta z grzybami musi być ugotowana i pokrojona ( konieczne jest by woda była odparowana). Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę i dodać kapustę z grzybami. Gdy wszystko będzie podsmażone dodać do farszu surowe jajko, sól, pieprz i wymieszać.
3. Przygotować wysmarowaną blachę, ułożyć warstwami ciasto- kapusta-ciasto. Do górnej warstwy ciasta dodać łyżkę mleka by łatwiej się rozprowadzało na kapuście. Piec ok 30 minut w temp. 180 st. C .
Kulebiak jest świetnym sposobem na wykorzystanie kiszonej kapustyz suszonymi grzybami, z wigilijnego stołu.
Składniki :
Ciasto :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3dag drożdży
- 1 jajko
- 1/3 kostki margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- 30 dag kapusty kiszonej z suszonymi grzybami
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 1 cebula
- 1 jajko
2. Kapusta z grzybami musi być ugotowana i pokrojona ( konieczne jest by woda była odparowana). Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę i dodać kapustę z grzybami. Gdy wszystko będzie podsmażone dodać do farszu surowe jajko, sól, pieprz i wymieszać.
3. Przygotować wysmarowaną blachę, ułożyć warstwami ciasto- kapusta-ciasto. Do górnej warstwy ciasta dodać łyżkę mleka by łatwiej się rozprowadzało na kapuście. Piec ok 30 minut w temp. 180 st. C .
Nigdy nie jadłam, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń