wtorek, 25 grudnia 2012

Kulebiak

Potrawa prosto z wigilijnego stołu. Od kilku lat pojawia się u mnie na wigilie, cały rok na to czekam. Słyszałam przesądy, że wychodzi tylko raz w roku. Jednak mi udało się zrobić już drugi raz w tym roku ;)
Kulebiak jest świetnym sposobem na wykorzystanie kiszonej kapustyz suszonymi grzybami, z wigilijnego stołu.

Składniki :
Ciasto :
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej z suszonymi grzybami
  • sól, pieprz 
  • łyżka masła 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
1. Przygotować rozczyn z drożdży z łyżką mleka. Gdy drożdże wyrosną do dać je do miski z resztą składników na ciasto. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Kapusta z grzybami musi być ugotowana i pokrojona ( konieczne jest by woda była odparowana). Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną cebulę i dodać kapustę z grzybami. Gdy wszystko będzie podsmażone dodać do farszu surowe jajko, sól, pieprz i wymieszać.
3. Przygotować wysmarowaną blachę, ułożyć warstwami ciasto- kapusta-ciasto. Do górnej warstwy ciasta dodać łyżkę mleka by łatwiej się rozprowadzało na kapuście. Piec ok 30 minut w temp. 180 st. C .


2 komentarze: