sobota, 1 grudnia 2012

Placek z musem owocowym

Tylko 24 dni do świat ;)


Składniki:
* Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

*Mus owocowy:
  • 30 dag mrożonych malin
  • 30 dag mrożonych wiśni ( drążonych)
  • 30 dag mrożonych truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 szklanki wody

*Dodatkowo:
  • 2 puszki masy krówkowej
  • 1 szklanka obranych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek w czekoladzie
  • 1/2 szklanki wiśni w czekoladzie
  • 1/2 szklanki orzechów arachaidowych w czekoladzie

Przygotowanie:
*Biszkopt: Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.

Jeśli boisz się, że Ci nie wyjdzie polecam piec biszkopt na 2 blachach. Na jedną blaszkę położyć papier do pieczenia by później łatwo się wyciągało.

* Mus owocowy: 1,5 szklanki wody zagotować w garnku. Dodawać stopniowo owoce zaczynając od wiśni, później truskawki, na końcu maliny. Dodać cukier i poczekać aż wszystkie owoce będą miękkie. Owoce zblendować na gładką masę. Do garnka dodać galaretki i dokładnie wymieszać.W szklance rozmieszać budynie z małą ilością wody ( niecałe pół szklanki) i dodać do musi dokładnie mieszając. Zagotować przez ok 4 minuty. Poczekać aż ostygnie. Wylać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem.

Gdy placek będzie całkowicie zimny należy w garnku rozgrzać masę krówkową z ok 2 łyżkami wody i wylać na wierzch placka. Bakalie należy rozdrobnić i posypać placek. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz: