Tylko 24 dni do świat ;)
Składniki:
* Biszkopt:
*Mus owocowy:
*Dodatkowo:
Przygotowanie:
*Biszkopt: Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.
Jeśli boisz się, że Ci nie wyjdzie polecam piec biszkopt na 2 blachach. Na jedną blaszkę położyć papier do pieczenia by później łatwo się wyciągało.
* Mus owocowy: 1,5 szklanki wody zagotować w garnku. Dodawać stopniowo owoce zaczynając od wiśni, później truskawki, na końcu maliny. Dodać cukier i poczekać aż wszystkie owoce będą miękkie. Owoce zblendować na gładką masę. Do garnka dodać galaretki i dokładnie wymieszać.W szklance rozmieszać budynie z małą ilością wody ( niecałe pół szklanki) i dodać do musi dokładnie mieszając. Zagotować przez ok 4 minuty. Poczekać aż ostygnie. Wylać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem.
Gdy placek będzie całkowicie zimny należy w garnku rozgrzać masę krówkową z ok 2 łyżkami wody i wylać na wierzch placka. Bakalie należy rozdrobnić i posypać placek. Przechowywać w lodówce.
Składniki:
* Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*Mus owocowy:
- 30 dag mrożonych malin
- 30 dag mrożonych wiśni ( drążonych)
- 30 dag mrożonych truskawek
- 1 szklanka cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 2 szklanki wody
*Dodatkowo:
- 2 puszki masy krówkowej
- 1 szklanka obranych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek w czekoladzie
- 1/2 szklanki wiśni w czekoladzie
- 1/2 szklanki orzechów arachaidowych w czekoladzie
Przygotowanie:
*Biszkopt: Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować. Przełożyć na blachę i piec przez ok 25 min w temperaturze 180st C . Biszkopt należy przeciąć, gdy będzie zimny.
Jeśli boisz się, że Ci nie wyjdzie polecam piec biszkopt na 2 blachach. Na jedną blaszkę położyć papier do pieczenia by później łatwo się wyciągało.
* Mus owocowy: 1,5 szklanki wody zagotować w garnku. Dodawać stopniowo owoce zaczynając od wiśni, później truskawki, na końcu maliny. Dodać cukier i poczekać aż wszystkie owoce będą miękkie. Owoce zblendować na gładką masę. Do garnka dodać galaretki i dokładnie wymieszać.W szklance rozmieszać budynie z małą ilością wody ( niecałe pół szklanki) i dodać do musi dokładnie mieszając. Zagotować przez ok 4 minuty. Poczekać aż ostygnie. Wylać na biszkopt i przykryć drugim biszkoptem.
Gdy placek będzie całkowicie zimny należy w garnku rozgrzać masę krówkową z ok 2 łyżkami wody i wylać na wierzch placka. Bakalie należy rozdrobnić i posypać placek. Przechowywać w lodówce.
Ciekawie się prezentuje z tym musem :)
OdpowiedzUsuń