środa, 28 listopada 2012

Zupa wiśniowa z lanymi kluskami.

Składniki (zupa):
  • 1 słoik drążonych wiśni ( 1 litr)
  • 2 kiśle wiśniowe
  • 2 łyżki cukru

Składniki na lane kluski :
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki mąki pszennej
  • sól


Drążone wiśnie wrac z sokiem zagrzać w garnku, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. W szklance rozrobić kiśle w małęj ilości wody i dodać do garnka. Ponownie zagotować.

W garnku zagotować osoloną wodę. W miseczce rozrobić jajko, dodać mąkę, sól  i wymieszać wszystko dokladnie. Gdy woda będzie wrzeć należy prze pomocy łyżki dodawać do wody małe ilości ciasta. Gotować ok 5 minut.




1 komentarz:

  1. Łatwy przepis, który przypomniał mi lata przedszkolne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń