piątek, 21 grudnia 2012

Muffinki piernikowe z bezą.

Składniki (ok 30 muffin):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  •  1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka maślanki
  • garść żurawin i migdałów
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 
  • 1 łyżeczka wódki
Przepis na bezę znajdziecie tutaj.

Wszystkie składniki na muffinki włożyć do miski i miksować, aż składniki się połączą.
Przygotować bezy wg przepisu.
Ciasto przełożyć do papilotek, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego  na wierzch ciasta włożyć przygotowaną bezę ( surową, nie upieczoną). Piekarnik nagrzać do ok 160 st C i piec muffinki ok 20 minut. Do suchego patyczka, lecz podczas wbijania patyczka należy uważać na bezę by się nie pokruszyła ( patyczek wbijać w muffinkę a nie bezę).





1 komentarz: