Składniki (ok 30 muffin):
Wszystkie składniki na muffinki włożyć do miski i miksować, aż składniki się połączą.
Przygotować bezy wg przepisu.
Ciasto przełożyć do papilotek, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego na wierzch ciasta włożyć przygotowaną bezę ( surową, nie upieczoną). Piekarnik nagrzać do ok 160 st C i piec muffinki ok 20 minut. Do suchego patyczka, lecz podczas wbijania patyczka należy uważać na bezę by się nie pokruszyła ( patyczek wbijać w muffinkę a nie bezę).
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka maślanki
- garść żurawin i migdałów
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka wódki
Wszystkie składniki na muffinki włożyć do miski i miksować, aż składniki się połączą.
Przygotować bezy wg przepisu.
Ciasto przełożyć do papilotek, a następnie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego na wierzch ciasta włożyć przygotowaną bezę ( surową, nie upieczoną). Piekarnik nagrzać do ok 160 st C i piec muffinki ok 20 minut. Do suchego patyczka, lecz podczas wbijania patyczka należy uważać na bezę by się nie pokruszyła ( patyczek wbijać w muffinkę a nie bezę).
śliczne zimowe maleństwa :)
OdpowiedzUsuń