czwartek, 22 listopada 2012

Zupa: Soljanka

Składniki:

  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • olej

  • sól, pieprz, papryka

Na początku należy zrobić wywar z kostki rosołowej ( wg. instrukcji na opakowaniu).
Włoszczyznę należy umyć i pokroić w wąskie paseczki, a ziemniaki w kostkę. Włoszczyznę wrzucić do przygotowanego wywaru i w połowie czasu gotowania się włoszczyzny dodać ziemniaki ( zeby się nie rozgotowały). Piersi z kurczaka należy oczyścić, umyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na rozgrzanym oleju, należy przyprawić trochę bardziej niż zwykle ;) . Mięso na patelni należy zalać wywarem i podgotować, by mięso zmiękło. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wywar z mięsem do garnka  ( tego w którym jest włoszczyzna), dodajemy również pokrojoną paprykę konserwową i dolewamy zalewy od papryki. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i papryką, podgotowujemy wszystko razem przez ok 10 minut.

Polecam podawać z grzankami podgrzanymi w piekarniku z żółtym serem i przyprawami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz