Jest to przepis na cisto korzenne bez użycia jajek.
Składniki:
Dodatkowo:
Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać w misce. Następnie nagrzać piekarnik do ok 175 st C. Uszykować tortownicę, należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą, a następnie wylać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 h ( do suchego patyczka).
Gdy ciasto się upiecze należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne należy przekroić i posmarować powidłami. Na koniec, na ciasto wylać polewę czekaladową i wyrównać.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki amoniaku
- 2 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 1 polewa czekoladowa
Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać w misce. Następnie nagrzać piekarnik do ok 175 st C. Uszykować tortownicę, należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą, a następnie wylać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 h ( do suchego patyczka).
Gdy ciasto się upiecze należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne należy przekroić i posmarować powidłami. Na koniec, na ciasto wylać polewę czekaladową i wyrównać.
Przepisy ze świątecznymi ciastami przekładanymi konfiturami, powidłami, dżemami, zawsze kradły moje serce!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Za to lubię święta;)
OdpowiedzUsuń