sobota, 8 grudnia 2012

Ciasto korzenne przekładane powidłami.

Jest to przepis na cisto korzenne bez użycia jajek. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki kakao

Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 polewa czekoladowa

Wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać w misce. Następnie nagrzać piekarnik do ok 175 st C. Uszykować tortownicę, należy wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą, a następnie wylać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 h ( do suchego patyczka).
 Gdy ciasto się upiecze należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne należy przekroić i posmarować powidłami. Na koniec, na ciasto wylać polewę czekaladową i wyrównać.






2 komentarze:

  1. Przepisy ze świątecznymi ciastami przekładanymi konfiturami, powidłami, dżemami, zawsze kradły moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! Za to lubię święta;)

    OdpowiedzUsuń