Ciasto :
- 3 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny (np. palma)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 4 żółtka
Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części.
Masa:
2 kwaśne śmietany 18 % ( duże opakowanie) np. śmietana Szczeciniecka
1 kwaśna śmietana 12% (duże opakowanie)
1 szklanka cukru
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 budynie waniliowe/śmietankowe
2 cukry waniliowe
4 białka
Ubić białka na sztywną pianę. Następnie w osobnej misce resztę składnków dokladnie wymieszać i dodać ubite białka. Mieszać aż masa będzie jednolita, delikadnie by białka nie opadły.
Na blaszce położyć wpierw jedną warstwę ciasta, następnie masę i resztę ciasta jako tzw " kruszankę". Piec w piekarniku nagrzanym w 180st C przez ok 40 min.
Smacznego !
mmm puchato i lekko egzotycznie
OdpowiedzUsuńz koksem
OdpowiedzUsuńnie sądzę ;)
Usuń