niedziela, 7 października 2012

Śmietanowiec z kokosem


Ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny (np. palma)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 4 żółtka

Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części.

Masa:
2 kwaśne śmietany 18 % ( duże opakowanie) np. śmietana Szczeciniecka
1 kwaśna śmietana 12%  (duże opakowanie)
1 szklanka cukru
1 opakowanie wiórek kokosowych
2 budynie waniliowe/śmietankowe
2 cukry waniliowe
4 białka

Ubić białka na sztywną pianę. Następnie w osobnej misce resztę składnków dokladnie wymieszać i dodać ubite białka. Mieszać aż masa będzie jednolita, delikadnie by białka nie opadły.

Na blaszce położyć wpierw jedną warstwę ciasta, następnie masę i resztę ciasta jako tzw " kruszankę". Piec w piekarniku nagrzanym w 180st C przez ok 40 min.
                                                                                                              Smacznego !

3 komentarze: