niedziela, 23 września 2012

Ciasto z masą brzoskwiniowa.



Biszkopt:

  • 5jaj, 
  • 3/4 szkl. cukru, 
  • 3/4 szkl. mąki pszennej, 
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubić, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, na koniec dodać mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać, wylać do formy. Piec w 180 stopniach ok 25-30 min. Sprawdzać ptyczkiem (gdy patyczek suchy, wyjąć ciasto).

Masa:
  • 1 puszka brzoskwiń, 
  • 2 opakowania kisielu brzoskwiniowego, 
  • 1l soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego, 
  • 3/4 l śmietany kremówki 36%, 
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa, 
  • 1 galaretka cytrynowa lub 3-5 łyżek żelatyny, 
  • 20-25 dkg herbatników z jednej str czekoladowych.

Biszkopt ostudzić, nasączyć sokiem. Na soku pomarańczowym lub brzoskwiniowym ugotować kisiel i dodać namoczoną wcześniej galaretkę w 5 łyżkach zimnej wody. Dodać pokrojone brzoskwinie w paseczki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawiając na małym ogniu 2min. Masę wyląć na ciasto i wyrównać. Odstawić do wystudzenia.

 Namoczyć galaretkę lub żelatynę w 1/6 szkl. wody. Pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym (jeśli użyjemy żelatynę) lub 2 łyżkami cukru pudru (jeśli użyjemy galaretkę cytrynową). Do ubitej piany dodać roztopioną i ostudzoną galaretkę lub żelatynę i dokładnie połączyć. Wylewamy masę na zimny spód z owocami. Na masie układamy herbatniki czekoladą do góry. Wstawiamy formę do lodówki, najlepiej do drugiego dnia, aby herbatniki zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz