niedziela, 23 września 2012

Ciasto czekoladowe.


Składniki

  • ciemna, gorzka czekolada dobrej jakości 250 gram
  • miekkie masło (nie roztopione) 125 gram
  • jaja duże 6 sztuk
  • cukier 175 gram
  • skórka otarta z pomarańczy 1 sztuka
  • śmietana kremówka 36% (gęsta)  500 mililitrów
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • gorzkie kakao 2 łyżeczki
  • maliny, truskawki, borówki 400  gram

 Na początek włącz piekarnik i nagrzej go do 180 °C. W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do czekolady dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do przestygnięcia. Kiedy czekolada z masłem będzie letnia, ubij dwa jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, później delikatnie wmieszaj czekoladę z masłem i skórkę z pomarańczy. W drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4 białka. Kiedy w misce powstanie piana dodawajcie powoli cukier i ubijajcie do momentu aż piana zrobi się błyszcząca i zrobi się sztywna. Następnie do ubitych białek dodajcie na początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej. Resztę masy dodawajcie powoli i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku biszkoptu, żeby piana nie siadła. Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem. Przelejcie masę i włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto powinno się piec około 35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. W miarę stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być. Ciasto wewnątrz jest ciężkie i bardzo czekoladowe.Końcowa faza to bita śmietana. Do śmietany dodajcie cukier waniliowy i ubijajcie do momentu aż śmietana będzie sztywna. Śmietanę nałóż na wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim kakao. Dodaj maliny i polej stopioną czekoladą jeśli chcesz!




















































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz