niedziela, 20 października 2013

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szkalnki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-6 łyżek gorzkiego kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 6-7 jabłek
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie :
1. Jabłka obrać i pokroić. Czekoladę pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce.
2. Mąkę wymieszać z proszekiem do pieczenia i sodą. Dodać jajka, olej, kakao, czekoladę i mąkę, dokładnie wymieszać.
 3. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Udekorować placek jabłkami i piec w piekarniku około 1h w 200 st C.



5 komentarzy:

  1. Ciasto super ,jednak przepis mnie zastanawia ,na 2 szklanki płynów dałaś tylko 2 szklanki mąki? ,masa musiała być lejąca,tak ma być ? i strasznie dużo środków spulchniających. Piekłam ostatnio coś podobnego ,jesteś pewna tego przepisiu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna przepisu w 100%. ;) Placek miał byś pulchny i wilgotny, i taki właśnie wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń