wtorek, 9 lipca 2013

Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonka

Sposób na szybki placek ? Oczywiście ciasto maślankowe. Owoce można zastąpić nutellą, dżemem lub w ogóle pominąć jakiekolwiek dodatki. Za każdym razem smakuje świetnie i jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu. Takie przepisy uwielbiają wszyscy, tym bardziej w upalne dni. Przy przygotowywaniu tego placka nie trzeba spędzać godzin w kuchni.


Składniki :
Ciasto :
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki 
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 szklanki jagód

Kruszonka:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie :
1. Składniki na ciasto ( oprócz jagód) wymieszać na gładką masę. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać ciasto umytymi jagodami.
2. Masło zagnieść z mąką i cukrem. Posypać placek i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stC przez 45-50 minut.





2 komentarze:

  1. Oj tak już kilka razy robiłam ciasto jogurtowe i zawsze smakowało tak samo - obłędnie.
    To z jagodami musi być tym bardziej pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maślankowe i jogurtowe z owocami to hit lata:)

    OdpowiedzUsuń