Placki ziemniaczane można je jeść na słodko i wytrawnie. Ja, polecam sosem śmietanowo-koperkowym lub z cukrem.
Składniki ( na ok 10 średnich placków) :
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wszystko wymieszać.
2 .Piec na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.
3. Koperek umyć i pokroić, dodać do śmietany i przyprawić solą, wszystko wymieszać.
Składniki ( na ok 10 średnich placków) :
- 5 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- śmietana Szczeciniecka 18%
- koperek
1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wszystko wymieszać.
2 .Piec na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.
3. Koperek umyć i pokroić, dodać do śmietany i przyprawić solą, wszystko wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz