piątek, 29 marca 2013

Mazurek kajmakowy

Wielkanocna tradycja : mazurek. Co roku kupiony w sklepie, lecz w tym roku zrobiony własnoręcznie i smakuje bardziej niż te kupne. Myślałam, że przygotowanie mazurka zajmuje dużo czasu, lecz nie, okazał się bardzo prosty w przygotowaniu.

Wesołych Świąt wszystkim blogerom i czytelnikom z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych. ;) 

Składniki ( ok 8 mazurków średniej wielkości):
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki stołowe cukru3 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1/4 kajmaku w puszce
  • 3 łyżki dżemu jagodowego
  • lukier i roztopiona czekolada do dekoracji
Przygotowanie :
1.  Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką (nie musi być roztarte na puch), dodawać cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy mazurki ( można użyć formy o dowolnym kształcie). Z boków mazurka robimy tzw falbankę. Pieczemy przez 15-18 minut, aż nabierze złocistego koloru w 180 st. C. Zostawiamy do przestudzenia.Upieczony spód smarujemy dżemem, następnie masą kajmakową i dekorujemy.

Zmodyfikowany przepis Neli.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam kupnego. Szczególnie, że faktycznie mazurka robi się bardzo szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście już sie o tym przekonałam i szczerze wątpię, że kiedyś jeszcze kupię mazurka w sklepie. ;)

      Usuń
  2. Wyglądają przepięknie.

    Mam od kilku tygodni masę krówkową w szafie i marzyłam o mazurku, ale miałam też 3 inne "musowe" ciasta, więc zrezygnowałam... Sernik, makowiec i baba... a do tego mazurek - za dużo jak dla 2 dorosłych i niemowlaka :(

    OdpowiedzUsuń