Składniki
- ciemna, gorzka czekolada dobrej jakości 250 gram
- miekkie masło (nie roztopione) 125 gram
- jaja duże 6 sztuk
- cukier 175 gram
- skórka otarta z pomarańczy 1 sztuka
- śmietana kremówka 36% (gęsta) 500 mililitrów
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- gorzkie kakao 2 łyżeczki
- maliny, truskawki, borówki 400 gram
Na początek włącz
piekarnik i nagrzej go do 180
°C. W czasie gdy piekarnik się grzeje, rozpuść
czekoladę, jeśli jesteś mniej uważny zrób to w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Do czekolady dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i odstaw całość do
przestygnięcia. Kiedy czekolada z masłem będzie letnia, ubij dwa jajka i 4
żółtka z 75 g
cukru, później delikatnie wmieszaj czekoladę z masłem i skórkę z pomarańczy. W
drugiej misce ubijcie pozostałe po rozdzieleniu 4 białka. Kiedy w misce
powstanie piana dodawajcie powoli cukier i ubijajcie do momentu aż piana zrobi
się błyszcząca i zrobi się sztywna. Następnie do ubitych białek dodajcie na
początek kilka łyżek masy czekoladowo-jajecznej. Resztę masy dodawajcie powoli
i mieszajcie delikatnie, zupełnie jak w przypadku biszkoptu, żeby piana nie
siadła. Spód tortownicy (o średnicy ok 23-25 cm) wyłóżcie pergaminem. Przelejcie masę i
włóżcie ją rozgrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto powinno się piec około
35-40 minut. Po tym czasie wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. W miarę
stygnięcia ciasto będzie opadać. I tak ma być. Ciasto wewnątrz jest ciężkie i
bardzo czekoladowe.Końcowa faza to bita śmietana. Do śmietany dodajcie cukier
waniliowy i ubijajcie do momentu aż śmietana będzie sztywna. Śmietanę nałóż na
wystudzone ciasto i posyp je naturalnym, gorzkim kakao. Dodaj maliny i polej
stopioną czekoladą jeśli chcesz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz