Biszkopt:
- 5jaj,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3/4 szkl. mąki pszennej,
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubić, dodawać po 1
żółtku ciągle ubijając, na koniec dodać mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać,
wylać do formy. Piec w 180 stopniach ok 25-30 min. Sprawdzać ptyczkiem (gdy
patyczek suchy, wyjąć ciasto).
Masa:
Biszkopt ostudzić, nasączyć sokiem. Na soku pomarańczowym lub brzoskwiniowym ugotować kisiel i dodać namoczoną wcześniej galaretkę w 5 łyżkach zimnej wody. Dodać pokrojone brzoskwinie w paseczki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawiając na małym ogniu 2min. Masę wyląć na ciasto i wyrównać. Odstawić do wystudzenia.
Masa:
- 1 puszka brzoskwiń,
- 2 opakowania kisielu brzoskwiniowego,
- 1l soku brzoskwiniowego lub pomarańczowego,
- 3/4 l śmietany kremówki 36%,
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa,
- 1 galaretka cytrynowa lub 3-5 łyżek żelatyny,
- 20-25 dkg herbatników z jednej str czekoladowych.
Biszkopt ostudzić, nasączyć sokiem. Na soku pomarańczowym lub brzoskwiniowym ugotować kisiel i dodać namoczoną wcześniej galaretkę w 5 łyżkach zimnej wody. Dodać pokrojone brzoskwinie w paseczki i wszystko wymieszać łyżką, pozostawiając na małym ogniu 2min. Masę wyląć na ciasto i wyrównać. Odstawić do wystudzenia.
Namoczyć galaretkę
lub żelatynę w 1/6 szkl. wody. Pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z
cukrem waniliowym (jeśli użyjemy żelatynę) lub 2 łyżkami cukru pudru (jeśli
użyjemy galaretkę cytrynową). Do ubitej piany dodać roztopioną i ostudzoną
galaretkę lub żelatynę i dokładnie połączyć. Wylewamy masę na zimny spód z
owocami. Na masie układamy herbatniki czekoladą do góry. Wstawiamy formę do
lodówki, najlepiej do drugiego dnia, aby herbatniki zmiękły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz