Sobota i brak planów na dzień zawsze konczy się wymyślaniem co by zjeść. Dziś miałam ochotę na jabłko faszerowane ryżem i cynamonem. I oto co mi wyszło:
Składniki ( 2 porcje) :
- 2 jabłka
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła
- 3-4 łyżki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ryż gotować okolo 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie należy umyć jabłka. przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Po 20 minutach wyłożyć ryż z garnuszka,wylać resztki wody i opłukać. Ryż przesypać z woreczka do garnuszka dodać mleko, masło i cukier i zagotować ( ok.10 min). Dodać cynamon. Całość włożyć do jabłek ( tak jak na zdjęciu) i wstawić do piekarnika nagrzanego w 180 st. C.
Smacznego ;)
Ryż, jabłko i cynamon. Przepyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńpodzielam Twoje zdanie ;)
Usuń